Weboldal árak 2022

Weboldal árak 2022

weboldal árak 2022
Szerző: Lakatos Julianna SEO szakember. 2021.08.25. Seoexpert.hu
nyitókép: Angele Kamp, Unsplash https://unsplash.com/photos/KaeaUITiWnc

Weboldal árak 2022 – mennyibe kerül egy weboldal 2022-ben egy mikrovállalkozásnak?

 

 

Ha honlapot szeretnél indítani, vagy weboldal felújításban gondolkodsz, biztosan végig nézted már az interneten található weboldal készítés árakat. Ezt én is megtettem és azt találtam, hogy a weboldal árak 2022 -re mintegy 30-60%-kal emelkedni fognak a tavalyi szinthez képest.

A honlapkészítés piaca nincs egyedül ezzel a jelenséggel, a Covid járvány messze gyűrűző hatása jelentősen megdobta az árakat szinte minden szektorban. Ezzel tehát túl sok mindent nem tudunk kezdeni. Ahhoz, hogy reális áron készíttess honlapot az áremelkedéstől függetlenül sokkal fontosabb megértened azt, hogy a leendő weboldalad ára pontosan milyen tényezőkből áll majd össze.

Attól eltekintve, hogy mekkora és mennyire komplex honlapot szeretnél, az alábbi költségekkel kell majd biztosan számolnod.  Ezek egy része rendszeres éves kiadás lesz (éves fenntartási költség), más része pedig egyszeri kiadás. Az első blokk költségei függetlenek attól, ki készíti a honlapodat, a második blokk maga a weboldal készítési folyamat költsége.

 

FONTOS: Az alábbi információk kis/közepes méretű vállalkozásokra vonatkoznak, nem nagyvállalatokra

 

Weboldal árak költségtényezői

 

I. Weboldalak állandó költségei

 

A. Amit minden honlap esetében megfizetsz:

 

Weboldal domain név regisztráció – mi a domain és mennyibe kerül?

1.700 Ft-tól (.hu-s domain ára, éves díj)

Weboldal SSL tanúsítvány költsége – mi az SSl tanúsítvány és mennyibe kerül?

6.000 Ft-tól (éves díj)

Weboldal tárhely költsége – mi a tárhely és mennyibe kerül?

7.000 Ft-tól (éves díj)

Weboldal sablon költsége – mi a weboldal sablon és mennyibe kerül?

0-25.000 Ft-tól (egyszeri kiadás)

Weboldal karbantartási költsége – mi a weboldal karbantartás és mennyibe kerül?

0-25.000 Ft-tól (éves szinten, 2. évtől)

 

B. Opcionálisan felmerülő költségek, melyekre nem feltétlenül lesz szükség. Ha viszont igen, akkor:

 

Egyéb hozzáadott funkciók, bővítmények költsége – mi a bővítmény és mennyibe kerül?

0-25.000 Ft-tól (egyszeri díj vagy éves díj is lehet)

Stock fotók költsége

3.500 Ft / kép (egyszeri költség)

 

II. Honlap elkészítésének költségei (ha szakemberre bízod)

 

Webdesign árak és a honlap elkészítésének költsége összesen üzleti honlap esetén

199.000 Ft-tól

Egyéb hozzáadott funkciók, bővítmények integrációs költsége

7.500 Ft / óra

 

 

Weboldal elkészítésének költségei – ki készíti el a honlapodat?

 

Természetesen a weboldal ára amellett, hogy függ az oldal méretétől, komplexitásától és hozzáadott funkcióktól  – nagyban függ attól is, hogy ki készíti el a honlapot:

  1. Te magad ingyenes vagy fizetős website építővel (Wix, Webnode, WordPress, stb)
  2. Profi honlapkészítővel, azaz szabadúszó weboldalkészítő vállalkozóval vagy Webdesign ügynökséggel dolgozol

 

Nézzük meg ezt részletesen:

 

1. Magad készíted el a weboldaladatWeboldal árak 2022 -ben

 

Akár egyszerű bemutatkozó oldal, akár egy kisebb, pár oldalas üzleti weboldal – ma már magadnak is készíthetsz ilyet, ha van némi fogalmad a webes technológiákról, és nem sajnálod az idődet arra, hogy magad végezd el a munkát.

A költségek ugyanazok lesznek ebben az esetben, amit fent felsoroltam, nem horribilis összeg. Összességében minimum 50.000-100.000 Ft költséggel kell számolnod, hogy beindítsd, működőképessé tedd, majd biztonságosan működtesd a honlapot.

Persze a weboldal-barkácsolásra fordított idődet és annak költségét nem számoltam ehhez hozzá. Ez alsó hangon kb. 30 órát vesz igénybe akkor, ha valamennyire tisztában vagy vele, hogyan kell weboldalt készíteni. Ha teljesen új vagy a témában, szorozd meg ezt legalább 2-vel, de ha biztosra mennél inkább, 3-al szorzod. Ezt saját tapasztalatból mondom Neked, mert én is így kezdtem.

Egy modern, jól kidolgozott és mutatós weboldal létrehozása sokkal időigényesebb, mint azt a legtöbb ember gondolná. Ha azonban épp több időd van, mint pénzed, és nem nyomaszt a webes technológia meg a barkácsolás, akkor neked áll ez a zászló.

„Személyes tapasztalatom alapján azt tudom elmondani, hogy több későbbi ügyfelem próbált nekifutni első körben a barkácsolós honlapkészítésnek ingyenes vagy fizetős WordPress sablonnal, Wix sablonnal vagy Webnode-dal. Ezek a sablonok 20-30.000 Ft-ért már kaphatóak, jól használhatók, de nem akárkinek a kezében!

Miután megvásárolták a sablont, ők később úgy lettek partnereim, hogy nagyon hamar felmérték azt, hogy ezek a website építő programok mégis igényelnek némi webdesign tapasztalatot, illetve a rendszerek alap szintű ismeretét. (Nem hiába külön szakma a webdesigner.)

Miért? Mert nagyon frusztráló tud lenni, ha alapos kutakodás után megvásárolsz egy szép sablont, majd rögtön, már a saját szöveged feltöltésénél rájössz például, hogy az ékezetes karaktereket nem ismeri fel a rendszer és te magad nem tudod ezeket kicserélni.

Vagy éppen saját fotóid koránt sem néznek ki annyira jól, nem egységes stílusúak vagy tónusúak, mint a weboldal sablon gyönyörű képei. Ilyenkor nekiállhatsz kikutatni a rendszerek manuáljaiban vagy a Google-ben, hogyan tovább. Letölthetsz ingyenes képszerkesztő programokat, melyeket megpróbálsz kitanulni. Magadat nem kímélve megoldod. Az eredmény pedig…, hát nem biztos hogy épp olyan profi üzleti weboldal lett, amilyet szerettél volna.”

Közben pedig elment rengeteg időd és energiád, amit a saját vállalkozásod építésére fordíthattál volna. Ezt szeretnéd? Vagy tudod Te is, hogy az idő = pénz és inkább profi honlapkészítőre bízod a dolgot? Ha így vagy vele, akkor lépjünk is tovább:

 

2. Profi honlapkészítővel dolgozol – Weboldal árak 2022 -ben

 

A szabadúszó weboldal készítő vállalkozók átlagosan 150.000 – 400.000 Ft körül készítenek el egy üzleti honlapot.

Te is látod egyrészt, hogy leírva ez az ár jóval magasabb, mintha saját magad készítetted volna el a honlapot (persze a saját időd rejtett költségét nem adtam most sem hozzá).

És azt is látod mindjárt hogy ez nagyon tág határ. Mielőtt a weboldal árakba részletesen belemennék, összefoglalom, miért hasznos és miért jársz jobban mégis, ha profi honlapkészítőt bízol meg barkácsolás helyett.

Egy modern, profi weboldal létrehozása tulajdonképpen a Te virtuális üzlethelyiséged megépítése. Ha ez az üzlet jó helyen van, szép,  jól működik, az ügyfél könnyen megtalálja benne amit keres, akkor a honlapod vevőket hoz Neked és bevételt.

Egy ilyen jól működő, mutatós üzleti honlapot pedig jóval nehezebb és időigényesebb elkészíteni, mint azt a legtöbb ember gondolná!

A honlapkészítés épp olyan külön szakma, mint bármelyik másik: autószerelő, nyelvtanár, vízvezeték-szerelő. Ugyanezért a munkáért, amit magam is el tudnék végezni én inkább fizetek szakembernek, mert ért hozzá, gyorsabban, jobban és végső soron olcsóbban elvégzi a munkát, mint én magam. Ezzel pedig rengeteg energiát, időt és fejfájást takarít meg nekem.

 

Visszatérve a weboldal árakra: Tudd, hogy mit szeretnél és mit kérdezz meg!!!

 

Kényelmes és ügyfélbarát megoldás az, amikor weboldal csomagárak közül választhatsz. Ez minimum 2 okból hasznos Neked:

  1. Ha valóban semmi mást nem szeretnél mint ami a csomagban benne van, akkor szerencséd van, mert épp annyiba kerül majd Neked a weboldal.
  2. Ha viszont mást, többet szeretnél, különleges igényed merül fel, akkor is jó kiindulópont a csomagár, ez esetben erre jönnek rá a kért plusz elemek költségei. Ilyenek lehetnek például: logo tervezés, arcualti terv, több nyelvűsítés költségei, plusz aloldalak a csomagban megadott limiten túl, eseménynaptár vagy egyéb kiegészítő bővítmény (plugin) integrálása.

Ha körülnéztél már weboldal árakat illetően, biztosan Te is láttad, hogy legtöbb szabadúszó és webfejlesztő ügynökség weboldalán egyáltalán nem találsz árakat. Vagy ha fel vannak tüntetve az árak, túl olcsónak tűnnek.

Legtöbb webdesigner inkább egyedi ajánlatot ad, mert a csomagár nagyobb kockázatot jelent a vállalkozónak, ugyanis a weboldal készítés árait több tényező befolyásolja. Ráadásul sokszor ezek a tényezők, vagy a további igények csak menet közben derülnek ki, amikor már nem olyan egyszerű az árat módosítani, emelni. Nézzük mik ezek.

 

A weboldal árakat 7+1 fontos tényező befolyásolja

 

1. Hány oldalas honlapot szeretnél?

Tegyük fel, hogy a szabadúszó 179.000 Forintért kínál egy 10 oldalas weboldal csomagot, de Te 20 oldalt szeretnél – ez vajon mennyivel kerül Neked többe? A duplája lesz? Tegyük fel, hogy igen kedvező árat kapsz, 12.000 Ft / oldal. Ekkor a teljes költség már 299.000 Ft lesz. Nyilván minden helyzet és igény más és más, de rögtön kaptál itt gy jó tippet arra, hogy mit kell megkérdezned:

Pro Tipp: Kérdezd meg, mennyibe fog kerülni neked egy plusz oldal?

 

2. Mikor leszel elégedett a megálmodott design-al?

Nem gondolnád, pedig fontos kérdés. A tervmódosítások számáról beszélek. Tapasztalatom szerint 2 körös alap design módosítás elég szokott lenni honlapkészítéskor. Azonban még gyakorlott honlapkészítőként is többször belefutottam már abba, hogy nem volt az. És ez rengeteg plusz munkát tud okozni.

A legtöbb weboldal-projekt egy kezdeti koncepciótervezéssel kezdődik (ez olyan, mint egy nyers vázlat, vezető színekkel, egységes stílusválasztással kialakítva a megválasztott sablon alapján), majd általában 1-2 tervezési átdolgozásra kerül sor.

Pro Tipp: Egyeztesd előre, hogy hány körben módosíthatod az elképzelésedet, hányszor kérhetsz új kört. Kérdezd meg, milyen előzetes segítséget tud adni Neked ebben a webdesigner (pl. hangulati tábla, ahol látod a kiválasztott színeket, képeket, betűtípust és ezek összhatását, stb).

 

3. Weboldal sablontól eltérő elrendezést szeretnél?

Az előző ponthoz kapcsolódik ez a kérdés, mert a honlapok ma már szinte kizárólag weboldal sablonokban készülnek. Egyébként ezért is váltak megfizethetővé mikrovállalkozások számára is.

Ha viszont a választott sablonba nagyon bele kell nyúlni, mert mondjuk az oldal elrendezést jelentősen módosítani szeretnéd, vagy akár az oldal tetejére szeretnél egy lapozót (slidert) tenni, meg egy plusz menüsort, az aljára pedig egy galériát. Ez leírva nem tűnik túl nagy dolognak és nem is megoldhatatlan feladat, de egy gyakorlott honlapkészítőnek is több órás pluszmunka, így persze több kiadást jelenthet Neked. Ezért érdemes a sablont, honlapod alapját nagyon körültekintően kiválasztani.

Pro Tipp: Kérdezd meg, mennyi az óradíja az ehhez hasonló plusz munkának, változtatási igénynek és tudd meg, hogy kb. hány órával kell kalkulálnod.

 

4. Extra grafikai munkára lesz szükség?

Különleges megjelenést szeretnél, egyedi képekkel, grafikákkal, ikonokkal? Vagy saját logót? Ezek mind megdobják az árat. Például egy egyszerűbb, de professzionálisan megtervezett logóért minimum 30.000 Ft-ot kér el egy grafikus. Egy jó webdesigner ugyanúgy képes elvégezni ezeket a feladatokat, persze nem ingyen.

Pro Tipp: Kérdezd meg, mennyi az óradíja a grafikai munkának, kb. hány órára lesz szükség, mennyibe kerül, ha logót is szeretnél?

 

5. Egyedi funkciókat építenél be a honlapodba?

Miről beszélek? Az alap honlapon túl sokszor szükség van hasznos plusz funkciókra az oldalon. Itt még nem a webáruházról vagy kártyás fizetés megoldásáról van szó, csak olyan egyszerűbbnek tűnő dolgokról mint például egy eseménynaptár, órarend, foglalási rendszer, kalkulátor vagy akár egy átlagnál mutatósabb kitöltendő űrlap beépítése a weboldalba.

Természetesen beszerzed az ingyenes vagy fizetős plugint hozzá, ám ez még nem elég. Be kell építeni a weboldalba a WordPress bővítményt, tesztelni kell, beállítani, biztosítani a tartósan hibátlan működést, mert sajnos ez legtöbbször nem olyan egyszerű, mint ahogy azt elképzeljük.

Pro Tipp: Alaposan gondold végig, milyen funkciókra lesz szükséged. Bár ezek bármikor később is hozzáadhatók a honlaphoz, mégis célszerű megtudni rögtön az elején, milyen típusú WordPress bővítménnyel oldható meg a funkció, az mennyibe kerül és mennyi lesz az integráció költsége. 

 

6. Mit írjak le a honlapomon?

Sokszor előfordul, hogy az ügyfél egyáltalán nem a szavak embere. Nem is kell, hogy az legyen. Bár az ütős tartalom előállítása nem a weboldalkészítő feladata, sokat tud segíteni az ügyfélnek ebben is, hisz nagyobb tapasztalattal rendelkezik.

Mert a webdesign nagyon fontos, de végső soron mindig a tartalom a lényeg. Mind a látogató, mind pedig a Google szemében. Jól átgondolt és felépített szöveges tartalmat összerakni pedig nem 5 perces munka. Segítséget kaphatsz profi szövegírótól vagy ha a honlapkészítőd ebben is tapasztalt, akkor tőle. Ez azonban megint pénzbe kerül.

Pro Tipp: Ismered magad. Gondold végig, menni fog-e egyedül a honlap tartalmának megírása, vagy segítségre szorulsz. Ha igen kérj erre külön árajánlatot!

 

7. Hogyan találják meg a látogatók az új honlapomat?

Miután elkészült a honlapod, nyilvánosságra hoztad vagyis kikerült az internetre. Végre! De mi történik ezután? Egyetlen új honlapnak sincs könnyű dolga ma már, ha a keresők találati listájában az első, vagy második oldalon szeretne megjelenni.

Az a kérdés, hogy a potenciális látogatóid hogyan találják meg a weboldaladat, az magán a honlapkészítésen már jóval túl mutat. Ez már bizony a keresőoptimalizálás vagy más néven seo szolgáltatások témakörébe tartozik, illetve az online marketing területe. Azonban fontos tudnod azt, hogy a honlap készítésekor még egy dologra érdemes nagyon figyelni:

Pro Tipp: Az elkészült honlap keresőbarát honlap lesz-e? Könnyen optimalizálhatóak lesznek -e az oldalak, blog bejegyzéseket tudsz -e közzétenni a honlapon? Alap SEO beállításokat vállal-e a honlapkészítő? Tud -e online marketing szakembert ajánlani?

 

+1. Weboldal karbantartás költsége

Óriási dolog, amikor végre elkészül az új honlapod és tökéletesen működik! Ahhoz hogy ez így is maradjon, biztosítani kell honlapod biztonságos működését, mégpedig folyamatosan. Tehát készülj fel arra, hogy nem dőlhetsz hátra, mert nem ér véget a honlappal kapcsolatos tennivalók sora. Amiről beszélek, az konkrétan a weboldal karbantartás. Ez nem tartozik kifejezetten a honlap elkészítésének költségeibe, ugyanakkor több honlapkészítő szakember kínál csomagárat úgy, hogy a későbbi rendszeres honlap karbantartás költsége be van építve a weboldal készítés árába. Ez azért is lehet hasznos számodra, mert a honlap eredeti készítője ismeri leginkább a honlapot és így későbbi működésére is garanciát tud nyújtani. Ha nincs beépítve ez a költség, akkor is számolnod kell majd ezzel plusz tételként hosszabb távon, ha nem magad végzed el.

Pro Tipp: Beszéld át a honlapkészítővel a későbbi weboldal karbantartás kérdését. Ha lehet mindenképp kérj garanciát!

 

Weboldal árak 2022 – ben – összefoglalás

 

1. A weboldal árak 2022 -re részben a Covid járvány hatása miatt Magyarországon átlagosan 30-60%-al emelkednek 2020-as árszinthez viszonyítva.

2. Ahhoz, hogy mikrovállalkozóként nagyobb fejfájás nélkül és reális áron juss olyan üzleti honlaphoz, mely igényes megjelenésű, hasznos tartalommal rendelkezik,  jól és tartósan működik, nem kell programozót megfizetned és nem kell, hogy magad kezdj honlap barkácsolásba.

3. Célszerű megoldás profi honlapkészítőt keresned, nem feltétlenül az interneten, akár ajánlás alapján, de mindenképp olyat, akinek referencia munkáit megismerted, esetleg ismerős ajánlotta, aki biztos abban, hogy jól fogsz tudni együttműködni vele és minőségi munkát kapsz majd tőle.

4. Válassz olyan honlapkészítő szakembert, aki csomagárat kínál a honlapkészítésre

5. Előre tedd fel a weboldal árait befolyásoló 7+1 tényezővel kapcsolatos kérdéseidet, válaszok alapján kalkulálj előre!

 

Honlapkészítés ára

SEO szolgáltatás valamint a SEO csomagok árát itt tudod megnézni