Az év színe és a webdesign

Az év színe és a webdesign

az év színe

Az év színe és a webdesign

 

A Pantone Color Institute ™ -nál mindent tudnak a színekről, ők egy – a világ minden táján elismert – színekkel foglalkozó tanácsadó cég. A legismertebb globális márkákkal működnek együtt abban, hogy azok a márka építési stratégiájukban maximálisan ki tudják használni a színek erejét, hatását, pszichológiáját. A Pantone évről évre előre jelzi a globális színtendenciákat és a szezonális trendeket és megválasztja a következő év Pantone színét. Az év színe a divat, a lakberendezés, a termékfejlesztés és terméktervezés, a grafika,  a formatervezés vagy éppen a 3D design világában egyaránt meghatározó tényezővé válik, de még inkább lényeges, hogy a Pantone színválasztásának minden évben aktuális társadalmi üzenete van.

Az év színe megválasztásához színszakértők, színpszichológusok szakági trendelemzéseket végeznek. A színek kiválasztásához sok mindent vesznek alapul: az aktuális divatot, a legújabb filmeket, a kortárs művészeti alkotásokat, az éppen legnépszerűbb turisztikai célpontokat, de még a jelentősebb politikai vagy társadalmi eseményeket, változásokat és trendeket is figyelik. Végül ezek alapján hozzák meg a döntésüket az adott év Pantone színéről. Hogy érzékeljük miről is van szó, a két előző év Pantone színeit mutatom most be.

Az év színe 2021: stabilitás és derű duója

A Pantone minden évben csak egy „év színét” határoz meg, azonban 2021 ebben is egy különleges év, mert 2 színt tettek meg az év Pantone színeinek: az egyik szín egy klasszikus szürke, a másik pedig egy élénk sárga.

 

A klasszikus szürke színt (PANTONE 17-5104 TCX Ultimate Graya) Pantone 2021-ben azért választotta, mert stabilitást, megbízhatóságot és biztonságot áraszt egy megnyugtató árnyalatú szín. Éppen ez az egyik dolog, amelyre most a legnagyobb szükségünk van, míg a másik szín, a vidám napsárga (PANTONE  13-0647 TCX Illuminating) pedig életvidámságot, derűt és energiát sugárzó színárnyalat, hogy a pandémia hosszú és kimerítő hetei után végre felvidítson bennünket.

Az év színe 2022-ben – vissza a természethez

A Covid alatt erősen a digitális világra voltunk utalva, most itt az idő visszatérni a természetbe is. Erre reflektálva a Pantone 2022-es év színe arra hívja fel figyelmet, hogy a digitális világ színtrendjei hogyan jelennek meg a természet világban és fordítva. A 2022-es év színe ezért a PANTONE 17-3938 Very Peri. A lilás árnyalatú szín a kreatív szellemet, magabiztosságot és merész kíváncsiságot testesíti meg. 2022-ben ez abban segít minket a koronavírus járvány után, hogy új újra rácsodálkozhassunk, nyissunk a világra, a természetre, ezáltal az előttünk álló jövő is egészen más megvilágításba kerül.

Ami a webdesignt illeti, a Pantone év színei szempontjából

  • A 2021-es szürke-sárga kombináció eleve egy klasszikus színkombináció: kontrasztos, de mégsem harsogó, inkább megnyugtató összképet nyújt. Sokszor használják a lakberendezésben, divatban vagy éppen stílusos weboldalakon, igen jó párosítás.

  • A 2022-es választás, a lilás színvilág pedig az egyik legnépszerűbb, ha nem a legnépszerűbb szín nők körében, rengeteg nőknek szóló honlapon köszönnek vissza a lila különböző árnyalatai. Nagyon jól kombinálható világos színekkel, vagy a természet fakó színeivel.

forrás: Divi