Weboldal karbantartás

Weboldal karbantartás

weboldal karbantartas

Óriási dolog, amikor végre elkészül az új honlapod és tökéletesen működik! Ahhoz hogy ez így is maradjon, biztosítani kell honlapod biztonságos működését mégpedig folyamatosan. Tehát készülj fel arra, hogy nem dőhetsz hátra, mert nem ér véget a honlappal kapcsolatos tennivalók sora. Csakúgy, mint egy ház vásárlásakor, időt, energiát és / vagy pénzt kell befektetned a karbantartásba, ha nem is napi, legalább negyedéves szinten. Amiről beszélek, az konkrétan a weboldal karbantartás:

 

Mi a weboldal karbantartás és miért fontos?

 

Weboldal karbantartás, azaz frissítések és biztonsági mentés

 

  • A weboldal karbantartás nagyrészt tulajdonképpen a weboldal rendszeres frissítését jelenti. Ha WordPress weboldal karbantartásról beszélünk – persze lehet bármilyen más honlap motorról szó – ahhoz, hogy a rendszer biztonságosan működjön, ha nem is folyamatosan, de legalább negyedévente, félévente minimum frissíteni kell a legfrissebb verzióra. Sajnos, vagy épp szerencsére a verziók folyamatosan frissülnek, ezt pedig ajánlott követni, ugyanis így tudod megvédeni a webhelyedet a hackertámadásoktól. És igen, még a kisvállalati webhelyek is sokszor válnak hackerek célpontjaivá.

 

  • Ezen felül frissíteni szükséges a weboldal sablont is, szintén a biztonságos működést, a hibák folyamatos kiküszöbölését ezzel tudja a sablon fejlesztője és saját webhelyünk esetében mi magunk biztosítani.

 

  • Illetve szükséges a weboldalhoz használt bővítményeket (pluginokat) is frissen tartani a fent már említett okokból. Ha éves díjazású plugint vásároltunk, gondoskodni kell arról, hogy a licencdíj időben fizetve legyen.

 

  • Emellett weboldal karbantartás keretében érdemes időről időre, főleg nagyobb alakítások után biztonsági mentést készíteni és tárolni weboldalról.

 

  • Egyéb dolgok, például adatok változhatnak az oldalon, képeket szeretnél lecserélni idővel, vagy elkezdesz blogolni, esetleg hírlevelezni az oldalon.

 

 

WordPress weboldal karbantartás

 

A wordpress nyílt forráskódú szoftver, ami azt jelenti a kódot bárki láthatja, nem titkos. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a rendszer támadható és támadják is. A WordPress erre állandó és folyamtos szoftver frissítéssel reagál, és rögtön javítja a hibákat és betömi a biztonsági réseket. Hisz a világon a honlapok kb 60%-a WordPress motorral fut, így nem hagyhatják, hogy azok ne biztonságosan működjenek. Mindez azt jelenti, hogy legalább havonta  jelenik meg egy-egy új frisítés, melynek elmulasztása a honlap sebezhetőségégének kockázatát növeli.

 

De miért akarná valaki pont az én kis WordPress honlapomat feltörni?

 

Ha feltörik a honlapodat, akkor általában a weboldaladon vírust helyeznek el, ami honlapodra kattintó látogató számítógépét megfertőzi. Linket is helyezhetnek el a weboldaladon, mely más weboldalra mutat (termékreklámok, szolgáltatások, stb.) Vagy éppen a honlapodról leveleket küldenek ki a nevedben.

 

A látogató számára a feltört weboldalakon első ránézésre egyáltalán nem látszik, hogy feltörték, van hogy csak a kódban észrevehető. Legtöbbször a honlap tárhely rendszergazdája az, aki a szerverek biztonsági beállítasai miatt erről infomációt kap és továbbítja azt a webhelytulajdonos felé.

 

A hekkerek célpontja pedig általában nem személy szerint Te vagy, vagy a honlapod. Robotokkal szkennelik az internetet és ahol régi, szoftvereket találnak, azokat könnyedén feltörik. Persze ha a honlapod szoftvere rendszeresen frissítve van és védelmi funkciókkal (plugin) ellátott, már jóval nehezebb feltörni. Az általam használt védelmi pluginok nem csupán védik a weboldalt, hanem mérik és mutatják a feltörési kísérletek számát, elképesztő mennyiség!

 

 

 

Weboldal karbantartás árak

 

  • Ha el tudod végezni ezeket a frissítéseket saját magad, nagyszerű. Néha azonban a rutinszerű frissítések tönkreteszik az oldaladat, ezért tudnod kell, mit kell tenned, ha ez véletlenül megtörténik. Ha erre nem vagy felkészülve, érdemes a weboldal karbantartáshoz technikai segítséget kérned. Illetve akkor is, ha nem tudod, nem akarod, vagy nem éppen ezzel szeretnéd az idődet töltetni ahelyett, hogy a vállalkozásodon dolgoznál. Tudom, ez nem jó hír, de tapasztalatból mondom neked, hogy ezek a dolgok sajnos valóban megtörténnek.

 

  • Ha nem ezzel töltenéd az idődet, érdemes weboldal karbantartási csomagot vásárolnod akár már a honlapkészítéskor lehetőleg saját fejlesztődtől –már amennyiben munkájával elégedett vagy – hisz ő készítette és ő ismeri leginkább a honlapodat. Ő garanciát jelent és adhat is garanciát a frissítésekre.

 

  • Igénybe vehetsz óradíjas weboldal karbantartási szolgáltatást is. Természetesen itt nem tudhatod előre, hány óra lesz a karbantartás. Egy-egy alkalommal tapasztalatom szerint egy közepes méretű, nem túl komplex WordPress weboldal karbantartás kb. 1-2 órás munkát jelent akkor, ha nincs semmilyen fennakadás illetve nem régebben mint 3 hónapja történt az utolsó frissítési kör és ott is minden simán ment. Ha azonban a honlapod komplexebb, sok bővítményt használ, hosszú hónapokig, akár évekig nem volt frissítve, karbantartva a frissítés biztosan több órás, akár napos karbantartási projektbe torkollhat. Ilyen esetben a webfejlesztő sem szívesen vállal garanciát a honlap frissítésére, mert a folyamatnak nagyon sok buktatója lehet.

 

Honlapkészítés, weboldal karbantartás árak

Weboldal árak, még több tudnivaló a weboldal készítés árairól, költségstruktúrájáról

SEO szolgáltatás valamint a SEO csomagok árát itt tudod megnézni

 

Szerző: Lakatos Julianna SEO szakember. 2021.10.04 Seoexpert.hu
Nyitó kép forrása: https://pixabay.com/photos/workshop-rustic-hammer-wrench-tool-2608390/