Mi az a domain és mik a domain árak 2022-ben?

Mi az a domain és mik a domain árak 2022-ben?

domain arak 2022
Szerző: Lakatos Julianna SEO szakember. 2021.08.25. Seoexpert.hu

Mi az a domain és mik a domain árak 2022-ben?

 

Weboldalkészítéshez szükség van domain névre, és olyan domain nevet kell választanod, ami még nem foglalt. Hogy miért? A domain név segítségével ténylegesen behatárolsz egy kis részt, egy tartományt az internetből, ami csak a Tiéd, a vállalkozásodé. A domain név tehát egyedi azonosító, olyan, mint egy online ujjlenyomat – csak a webhelyedre jellemző. Bár más webhelyek is rendelkezhetnek hasonló domain névvel, a domain név mégis teljesen egyedi, és csak a Tiéd.  A domain nevet meg kell vásárolni és évente vagy 2 évente újra regisztráltatni kell (domain megújítás). A domain ára beleszámít a kezdeti és a folyamatos webhelyköltségekbe, vagyis a weboldal árakba.

 

 

Miért fontos a domain?

 

A domain név alapvető fontosságú, mert online identitást ad a honlapodnak, emellett hitelességet teremt a látogatók és a potenciális ügyfelek számára, így gyakran márka névvé válik.

 

Ha online szolgáltatást adsz el és emiatt online hirdetsz, (Google Ads hirdetések pl.) a domain név szintén szerepet játszik, mivel a hirdetésre kattintó felhasználókat ide irányítja.

 

Hogyan épül fel a domain név?

 

A domain nevek hierarchikus felépítésű rendszerben működnek. A legfelsőbb szintű domaineket nevezzük domain végződésnek.

Ilyen például a .hu vagy a .com. Ezek alá tudsz saját magad számára bejegyeztetni, regisztráltatni saját domain használati jogot. Például: onlineszolgaltatas.hu vagy likewebdesign.com.

A domain név hordozható, ha tárhelyszolgáltatót váltasz, viheted magaddal.

 

Mennyibe kerül egy domain név? Mik a domain árak 2022-ben?

 

Magyarországon a leginkább használt és legfelsőbb szintű domain név kiterjesztés a .hu. A .hu –s domain árak Bruttó 1257 Ft-tól indulnak 1 évre.

A .eu –s domain árak Bruttó 1.900 Ft-tól indulnak.

A .com –os árak 3.700 Ft Bruttó ártól elérhetőek általában.

 

Emellett használhatsz még sok mást is, mint pl a .info, . net, stb. Ezek bruttó árai 6.000 Ft körül mozognak.

 

Fenti domaineket magyar tárhelyszolgáltató cégektől meg tudod vásárolni. Az olyan külföldi cégek, mint pl. a GoDaddy vagy a Dreamhost új .com, .eu, stb. domain neveket kínálnak eladásra.

 

Ha egy már használatban lévő domain nevet szeretnél megvásárolni, kapcsolatba kell lépned a domain név tulajdonosával, és megegyezni az árról. Egy használt domain név óriási értéket képviselhet, több ezer dollárba is kerülhet, korától, a rá mutató linkektől és előzményeitől, márkanévtől függően.

 

Weboldal árakról, weboldal készítés tudnivalóiról itt olvashatsz bővebben

Honlapkészítés ára

SEO szolgáltatás valamint a SEO csomagok árát itt tudod megnézni