Mi az SSL tanúsítvány, SSL tanúsítvány árak 2022-ben

Mi az SSL tanúsítvány, SSL tanúsítvány árak 2022-ben

SSL tanusitvany arak 2022
Szerző: Lakatos Julianna SEO szakember. 2021.08.25. Seoexpert.hu

Mi az SSL tanúsítvány, SSL tanúsítvány árak 2022-ben

 

Az SSL tanúsítvány (Secure Socket Layer) biztosítja a weboldalakon az adatbiztonság szempontjából érzékeny információknak a biztonságos, titkosított átvitelét. Ilyen adatok lehetnek például a hitelkártya adatok, fiókbelépéshez szükséges adatok, melyeket titkosítás alatt kell kezelni, megelőzve ezzel az adatszivárgást.

Az SSL tanúsítvány segítségével a honlapot „https://” kapcsolaton keresztül (azaz titkosított és SSL tanúsítvány által hitelesített csatornán) lehet elérni. Ilyenkor minden kommunikáció a látogató számítógépe és a szerver között titkosított csatornán zajlik, tehát minden adat – különös tekintettel a látogató által beírt adatok: pl. felhasználónév, jelszó, személyes adatok, szállítási és fizetési információk – titkosítva kerülnek a hálózatra, így 3. fél semmilyen módon nem képes azokat megszerezni.

Ha egy weboldal érvényes SSL tanúsítvánnyal rendelkezik, a weboldal URL-címe „https” („http Secured”) lesz, az eredeti „http” felirat helyett. Az URL jobb oldalán egy lakat is látható. Ha erre a lakatra kattintasz, megjelenik egy menü a tanúsítványra vonatkozó információkkal.

 

 

Miért fontos az SSL tanúsítvány?

 

Felhasználóként a mai digitális környezetben arra kényszerülünk, hogy rengeteg érzékeny adatot osszunk meg az interneten, hiszen az online szolgáltatások csak így válnak hozzáférhetővé számunkra. Kezdve a hitelkártya adataink megadásától, a nevük és e-mail címük megadásáig, amikor pl. csak feliratkoznak egy hírlevélre.

 

Vállalkozóként, weboldal tulajdonosként pedig nyilván az az érdekünk, hogy felhasználóink, látogatóink megadják a fent említett személyes adataikat, akár vásároljanak weboldalunkon keresztül.

 

Ha azonban webhelyünk nem biztonságos, az internetes böngészők, mint például a Chrome, azonnal figyelmeztetik a felhasználókat, ha érvényes tanúsítvány nélküli webhelyre látogatnak. A webhelyünkre látogatni szándékozók így nem fognak kapcsolatba lépni velünk, vásárlókat, feliratkozókat, potenciális ügyfeleket veszítünk el. Összefoglalva tehát:

 

  • Az SSL tanúsítvány arra jó, hogy bizonyítani tudja weboldalunk hitelességét és biztonságát a potenciális látogatók számára.

 

  • A Google előnyben részesíti az SSL tanúsítvánnyal ellátott weboldalakat.

 

  • Az SSL lehetővé teszi a webshopunkon a bankkártyás fizetést.

 

Az SSL tanúsítvány nem kötelező. Mikor érdemes használni?

 

A https:// -t célszerű használni, ha a látogatóknak bejelentkezési lehetőséget biztosít a honlap, vagy valamilyen űrlapot kell kitölteniük. Kifejezetten ajánlott, ha személyes adatokat kell megadniuk (pl. megrendelés, ajánlatkérés esetén). Az adatok ilyen jellegű védelmére a böngészők is nagy hangsúlyt fektetnek, külön jelzik, hogy „nem biztonságos” a kapcsolat, amennyiben a látogató olyan oldalon jár, ahol űrlap található és nem rendelkezik https:// kapcsolattal. Ugyanígy jelzik azt is, ha az oldal „biztonságos” és rendelkezik SSL tanúsítvánnyal.

 

Mennyibe kerül az SSL? SSL tanúsítvány árak 2022-ben

 

Az SSL tanúsítvány ára több tényezőtől függhet, például hogy egyetlen domain névhez vagy több domainhez / aldomainhez váltjuk ki, illetve webáruházhoz tartozik-e.

Magyarországon Az SSL tanúsítvány ára évente Bruttó 6.000 Ft-tól indul (ez kisebb céges üzleti honlaphoz pl elegendő) de az árak több 10.000 Ft-ra is rúghatnak honlapunktól, honlap rendszerünktől függően.

 

Míg a legtöbb tárhelyszolgálató fizetős SSL tanúsítványokat kínál, egyesek ingyen SSL tanúsítványt biztosítanak, igaz ennek költségét a tárhely költségeibe beépítik.

 

Az SSL tanúsítvány ára beleszámít a kezdeti és a folyamatos webhelyköltségekbe, vagyis a weboldal árakba.

 

Weboldal árak, még több tudnivaló a weboldal készítés árairól, költségstruktúrájáról

Honlapkészítés ára

SEO szolgáltatás valamint a SEO csomagok árát itt tudod megnézni