Mi a weboldal tárhely és mik az árai 2022-ben

Mi a weboldal tárhely és mik az árai 2022-ben

weboldal tarhely
Szerző: Lakatos Julianna SEO szakember. 2021.08.25. Seoexpert.hu

Mi a weboldal tárhely, és mik a webtárhely árak 2022-ben?

 

A tárhelyszolgáltató helyet biztosít a szerverén a weboldalad számára, így elérhetővé válik online, az interneten a látogatók számára. A  weboldalt a honlapkészítő a tárhelyre tölti fel, vagy eleve ott készíti el.

Ami pedig a weboldal árakat illeti, elmondhatjuk, hogy a domain és az SSL-tanúsítványhoz hasonlóan a weboldal tárhely költsége is előzetes és folyamatos költségtényező, valamint azt is, hogy az árak nagy szórást mutatnak.

 

Miért fontos a weboldal tárhelye?

 

Az, hogy milyen tárhelycsomagod van, alapvetően azért fontos, mert erősen befolyásolja a

  • a weboldalad betöltési idejét, gyorsaságát
  • weboldal méretbeli (terjedelmi) kereteit, és későbbi bővíthetőségét
  • továbbá a felhasználói élményt is, a webhely esetleges gyakori problémái vagy összeomlásai során

Vagyis honlapod tárhelye óriási hatással van a honlap teljesítményére.  A fentieken túl érdemes megjegyezni, hogy nagyon fontos, hogy a tárhelyszolgáltató elérhető legyen és időben reagáljon a felmerülő kérésekre, problémákra.

 

Mennyibe kerül a weboldal tárhely?

 

A vállalkozás és a honlap méretétől függően elmondhatjuk hogy több féle webtárhely érhető el. Általában egy induló honlap vagy a kis és középvállalkozások nem túl nagy méretű üzleti honlapjainak elhelyezésére az úgynevezett megosztott tárhely tökéletesen elegendő egyúttal költségkímélő megoldás.

 

Megosztott weboldal tárhely

A megosztott weboldal tárhely használata esetén a tárhelyszolgáltató olyan szerveren helyezi el a weboldaladat, amelyet több más honlap is használ. Ez a fajta megoldás olcsóbb ugyan, de mivel az erőforrások több weboldal között oszlanak meg relatív gyengébb teljesítményt (mind sebességben, mind kiszolgálásban) kapunk.

Mikrovállalkozások nem túl nagy méretű üzleti honlapjainak elhelyezésére ez a megoldás kiválóan alkalmas.

Éves szinten az osztott weboldal tárhely (1 – 3 GB) ára legkisebb csomag esetén kb. Bruttó 7.000 Ft körül mozog. Sokszor előfordul, hogy ez a csomag nem elég, vagy menet közben kinövi a honlap. A következő eggyel nagyobb méretű tárhely (3 – 4 GB felett) ára 13.000 Ft-tól kezdődik éves szinten. Az ettől nagyobb csomagok ára elérheti a 25.000 Ft -os is, mérettől függően. A tárhely költsége sokszor tartalmazza az SSL tanúsítvány díját is, de van, ahol ezt külön kell megrendelni és külön fizetni. Az SSL ára 6.000 Ft körül van, ez esetben a tárhely árak alacsonyabbak és erre jön rá az SSL költsége.

Mivel egy kis és középvállalkozás üzleti honlapja számára a megosztott tárhely ma Magyarországon az általános megoldás, ezért ennek a csomagnak 2022-ben várható árairól írok itt bővebben, azon tárhelyszolgáltatók információi alapján, akiknél ügyfeleim honlapja tárolódik.

 

Mennyibe kerül a weboldal tárhely 2022-ben?

Azzal együtt, hogy az inflációs ráta számottevő, a tárhelyszolgáltatók többnyire az alap tárhelycsomag díját egyelőre nem tervezik emelni 2022 január 1-től. Azonban több mint valószínű az év folyamán kisebb mértékű emelés bevezetése (br. 500-1000 Ft/év), tekintettel arra, hogy a vállalati fogyasztók esetében a villamos áram díja januártól 93%-kal emelkedik, ami a szerverek üzemeltetési költsége esetében jelentős költség növekedést eredményez.

Az emeléssel párhuzamosan a profibb tárhelyszolgáltatók a szolgáltatáscsomagon is fejleszteni fognak, például:

  • bevezethetik a visszamenőleg tárolt és díjmentesen visszaállítható backup szolgáltatást
  • jóval gyorsabb SSD alapúra cserélhetik a normál HDD alapú adattárolókat
  • szoftveres megoldásokkal növelhetik a szolgáltatások sebességét, megbízhatóságát és az adatbiztonságot
  • növelhetik az alap csomagban foglalt tárhely méretét, stb.

Tehát a magasabb ár nem pusztán áremelkedés lesz, hanem magasabb színvonalú szolgáltatást nyújtanak a honlaptulajdonosok számára.

Ha a honlap egy idő után komolyabb látogatottságot ér el, előfordul hogy a weboldal kinövi a megosztott tárhelyet. Ekkor valami másra lesz szükség:

 

Virtuális privát szerver (VPS)

A VPS esetében honlapod szintén más ügyfelekkel osztozik egy szerveren, de teljes hozzáféréssel rendelkezik a szerver erőforrásaihoz, mivel a szerver több „virtuális” szerverre van felosztva. Ez gyorsabb, megbízhatóbb, egyedileg beállítható tárhely kategóriát jelent, vagyis egyfajta prémium tárhely szolgáltatás. Ezzel párhuzamosan a VPS árai is magasabbak. 10.000 Ft alatt nem igazán találsz nagyobb méretű honlap (nagyobb, mint 8GB) tárolására alkalmas VPS szolgáltatást. A költségek itt százezer vagy igazán nagy méretű honlapok esetén akár több százezer forintra rúghatnak éves szinten.

 

Dedikált szerver

Ezzel a szolgáltatással weboldalad saját fizikai szervert kap, amelynek erőforrásai teljes mértékben kihasználhatók. A havi 100 000-nél több látogatót kezelő weboldalak számára ajánlott a dedikált szerver. A dedikált szerver költsége (bérleti díja) mérettől függően legalább duplája a VPS weboldal szerver árainak. 16GB mérettől mindenképp érdemes elgondolkodni a szerver bérlésen, komolyabb cégek esetében.

 

Weboldal árak, még több tudnivaló a weboldal készítés árairól, költségstruktúrájáról

Honlapkészítés ára

SEO szolgáltatás valamint a SEO csomagok árát itt tudod megnézni