WordPress oldal vagy WordPress bejegyzés?

WordPress oldal vagy WordPress bejegyzés?

wordpress oldal
Szerző: Lakatos Julianna SEO szakember. 2021.09.30 Seoexpert.hu

WordPress oldal vagy bejegyzés – mikor melyiket használjuk?

 

Ha honlapod WordPress motorral fut, akkor a tartalmat 2 féle módon teheted közzé, wordpress oldal (page) és wordpress bejegyzés (post) formájában. De mi a különbség a kettő között és mikor melyiket érdemes használni?

 

1. WordPress oldal

 

Honlapodon a WordPress oldalak azok a statikus információkat hordozó, esztétikusan kialakított oldalak, melyek tartalmilag alapvetően nem változnak. Ilyen például a főoldal vagy kezdőlap, a rólunk oldal, szolgáltatás oldalak, kapcsolat oldal, stb.

Így néz ki például egy WordPress oldal:

 

2. WordPress bejegyzés

 

A WordPress bejegyzés alapvetően a dinamikus tartalom közlésére szolgál, jellemzően cikkek, szakmai írások, hírek, naplóbejegyzések vagy blogbejegyzések lehetnek ilyenek. Amikor már készen van weboldalad statikus állandó része (a fix oldalaid), akkor a további fent említett tartalmakat a blog bejegyzésekben közölheted. Szerkezetileg a blog bejegyzések hasonlóak a wordpress oldalhoz, de ezeknél a honlap olvasói hozzászólhatnak az ott közölt tartalomhoz. Látható a bejegyzés dátuma, utolsó frissítése, szerzője, stb. A bejegyzéseidet címkék és kategóriák segítségével csoportosíthatod. Ezek a wordpress oldalra nem jellemzőek.

A blog bejegyzéseket összegyűjtve általában a honlap blog oldalán találjuk meg. Tehát WordPress honlapoknál a Blog oldal az összes blog bejegyzés gyűjtőoldala. A blog bejegyzés tehát maga a cikk, a tartalom,  míg a blog oldal a különböző blogbejegyzések kivonatainak gyűjtőhelye. Az alábbi 3D nyomtatással foglalkozó Instant 3D weboldalán például jól látszik a különbség: Instant 3D Blog oldala és a blog oldalon az összes bejegyzés fel van sorolva, mint például ez a bejegyzés a 3D sablonokról.

Így néz ki egy bejegyzés:

Mit „szeret” jobban a Google, Worpress oldalt vagy a bejegyzést?

 

Tapasztalatom szerint nincs különbség az oldalak és bejegyzések tekintetben a Google szemében. A rangsorolás nem ezen múlik, hanem első sorban a tartalom minőségén. Azon, hogy valóban a látogatónak szól-e a cikk, megtalálja-e benne a kérdésére a választ. Továbbá fontos, hogy az adott oldal vagy bejegyzés rendelkezzen linkekkel és persze, hogy minél többen lássák, kattintsanak (Social Mediában való megosztás előnyt jelent).

 

Összefoglalva: WordPress oldal és bejegyzés

 

Állandó, örökzöld tartalmakhoz használj mindig WordPress oldalt.

A honlap folyamatosan frissülő részét, mit pl. szakmai cikkeket, híreket, napló bejegyzéseket blog bejegyzésben tedd közzé, ezeket dátum, címke, kategória vagy szerző szerint rendezheted.

Akár oldal, akár bejegyzés formájában teszed közzé a tartalmat, a legfontosabb, hogy jól megírt, hasznos tartalmat adj olvasóidnak!

 

 

Weboldal árak, még több tudnivaló a weboldal készítés árairól, költségstruktúrájáról

Honlapkészítés ára

SEO szolgáltatás valamint a SEO csomagok árát itt tudod megnézni