Keresőre optimalizált weblap készítés

Keresőre optimalizált weblap készítés

Keresőbarát weboldalt szeretnél?

Keresőbarát weboldalad van, ha az oldalad úgy van felépítve, hogy a Google (vagy bármely más keresőmotor) találati listáján az első oldalon szerepel (vagyis az első 10 találatban benne legyen). Mivel a Google több száz algoritmust használ kereséshez és rangsoroláshoz, mind ezeknek a kritériumoknak egyszerre megfelelni lehetetlen dolog. Weblapod keresőbarátnak számít, ha legalább 15-20 keresőszempont érvényesül rajta. Ezek jó része túlmutat a keresőre optimalizált weblap készítés-i szempontokon, amikor egy új weboldalt úgy kezdünk el felépíteni, szerkeszteni úgy, hogy az első perctől keresőbarát módon működjön. Az alábbiakban ezeket a szempontokat vesszük sorra:

Mire figyelj, keresőbarát / keresőre optimalizált weblap készítés / készíttetés esetén?

1. Domain-neve

A honlapod internetes címe alapos megfontolás tárgya kell legyen, ugyanis ez később nem változtatható. A domain név ne legyen túl általános, ugyanakkor írja le jól a tevékenységet, amiről szól a honlap. Nagy márkáktól eltekintve kisvállalkozásoknak érdemes nem cégnevet választani domain- névként, hanem a tevékenységhez szorosan kapcsolódó, minél rövidebb egyszerűbb megnevezést.

Áttételesen ide tartozik, ez is első lépésben dől el, hogy milyen tárhelyszolgáltatónál mekkora csomagot választasz. Szolgáltatót érdemes mindig ajánlás útján választani. Ha nem tudod előre kellően felmérni a tárhely igényt, az nem probléma, mert ez általában utólag is bővíthető szükség esetén.

2. Milyen honlapmotor / szoftver legyen?

Akár nyílt forráskódú tartalomkezelői rendszert (pl WordPress) választasz, akár programozó készíti majd el honlapodat, alapvető követelmény, hogy ez a program:

-keresőbarát programozással készüljön (itt fontos pl. többek között, hogy a title, meta adatokat, különböző cím formázásokat, URL beállításokat, kategória, címke beállításokat meg tudd tenni. Tudj különböző gyűjtőoldalakt létrehozni. Ha ezek nem valósulhatnak meg, biztosan lőttek a keresőre optimalizált honlapodnak)
reszponzív weboldalad legyen (mobileszközökre optimalizált – egyre fontosabb a mobileszközök előretörése miatt)
– folyamatos fejlesztésére változtathatóságára mindig legyen lehetőséged a honlapodat illetően
és nem utolsó sorban mindez megfizethető legyen

3. Honlapod felépítés és design-ja egyaránt fontos

-Logikusan felépített honlapod legyen. Menük, menügombok megnevezése, rendszere logikus legyen, felhasználó azonnal eligazodjon rajta, ne törd a fejét!
– Ne akarj minden áron csodás kép alapú design honlapot létrehozni. A Google-nek kell a szöveges tartalom, enélkül nem kerülhetsz a találati lista élére. Ugyanakkor mindenképp legyenek megfelelően elnevezett, esztétikus képek is a honlapon, melyek részei az optimalizálásnak
a weboldal esztétikuma egyáltalán nem elhanyagolható, ezt nevezik „felhasználói élménynek”

4. Honlaphoz kapcsolódó de honlapon kívüli segédeszközök

Ezeket 3 részre oszthatjuk, de mindhárom csoportnál fontos, hogy már a keresőre optimalizált weblap készítésével egy időben kezdd el használni ezeket az eszközöket:

Telepítsd és használd a WordPress YOAST SEO bővítményt az első perctől kezdve. Az alapvető SEO beállításokat ennek segítségével könnyedén elvégezheted honlapodon.
Használd a Google ingyenes eszközeit weboldalad látogatottságának, helyezésének, vizsgálatára már az első perctől (Google Search Console, Google Analytics, Google AdWords Kulcsszótervező – ezekről bővebben ebben a bejegyzésben olvashatsz: Leghasznosabb ingyenes SEO eszközök – bárkinek)

Használd ki a közösségi média felületeket: A honlap készítéssel párhuzamosan hozz létre (és használd!) legalább egy céges Facebook oldalt, Pinterest profilt (akár még Twitter, Instagram) is. Ezek is linkek a Google szemében, erősítik weboldalad ismertségét.

Ha a weblap készítésre vonatkozó fenti lépéseket betartod, már óriásit haladtál: Megadtad a kellő alapot ahhoz, hogy honlapod oda kerülhessen a Google első oldalára.
Sajnos azonban most nem dőlhetsz hátra. Hogy valóban ott is lehess, hosszú út vár még Rád és honlapodra:

-Ezt a megfelelő alapot / keretet meg kell töltened tartalommal és tovább kell építened honlapod releváns tartalmát
– Ki kell építened link rendszeredet, azt folyamatosan bővítened kell
– Állandóan kutatnod kell újabb és újabb kulcsszavak után
– Folyamatosan szemmel kell tartanod versenytársaidat
– Rendszeresen monitoroznod kell honlapod teljesítményét

Ha profi , keresőoptimalizált weblapot szeretnél készíttetni és kíváncsi vagy, mennyibe kerül ez Neked, nézd meg az általam készített valódi honlapokat, valódi árakkal itt: weblapkészítés árak