Mért kell a Google keresőmotor?

Mért kell a Google keresőmotor?

google keresőmotor

A Google keresőmotor

Mi az a keresőmotor?

A keresőmotor – így a Google keresőmotor is – egy olyan program, amely bizonyos feltételeknek megfelelő információkat keres az interneten, az általunk beírt keresési kulcsszavak alapján. Keresésünk eredménye a találati oldal lesz, vagyis egy organikus, rendezett, találati lista (angolul SERP – Search Engine Results Page. További információ a keresőmotorokról)

Sokan szinte csak a Google-t ismerik, ám rengeteg keresőmotor van még rajta kívül. Csak néhányat említek itt:

És akkor miért a ???

Napjainkban kétségtelenül a Google keresőmotor a legnépszerűbb, ráadásul a Google az egész világ legnézettebb weboldala, mert

– gyorsan

– hibátlanul

– releváns találati listát prezentál

a felhasználó számára, mely végül ténylegesen tükrözi a kereső személy elvárásait. Ezen túlmenően a Google rengeteg funkcióval, szolgáltatással rendelkezik, szinte mindenki használja némelyiket (Gmail, Google Maps, Google Drive, Youtube, Google Adwords, Google Analytics, Google AdSense, stb)

Hogy működik a Google?

A Google alapvetően az úgynevezett „PageRank” („Page”rangsorolási módszer) osztályozási algoritmussal működik. A PageRank algoritmus és index. A Google alapvetése szerint a weboldalak készítői a saját lapjukon elhelyezett linkekkel csakis a számukra értékes weboldalakra mutatnak, ezáltal az összes link felfogható egy-egy szavazatként az adott céloldalra. Minél több szavazatot kap egy oldal, a Google szerint annál fontosabb. Ugyanakkor azt is figyelembe kell venni, hogy a szavazatot leadó oldal mennyire fontos. Az algoritmus által ezúton előállított szám lesz az adott weboldal egyedi PageRank indexe.

A PageRank-en kívül még több száz féle algoritmust használ a Google, algoritmusaik nagy többségében szigorúan titkosak és folyamatosan fejlesztik, változtatják ezeket. Céljuk, hogy minél inkább kiküszöböljék a hibákat és egyre fejlettebbé, intelligensebbé tegyék a keresést.

A Google mint cég

kifejezetten híres arról, hogy a munkatársakat nagy becsben tartja. Elég csak arra gondolnunk, hogy miről híresek a Google irodái: fiatalos, rendhagyó design és elrendezés, játéktermek, relaxációs szobák. Ezek persze inkább a minden munkavállalónak tetsző külsőségek. Alapvetően azonban egy célt szolgálnak: Mégpedig hogy ÖTLETEK szülessenek. Minden ötletet megvizsgálnak, vannak kifejezetten ötletelésnek dedikált napok. Vagyis nem bízzák a véletlenre azt, hogy újításaik szinte naponta jelennek meg. A program fejlesztőinek számos innovatív adatkinyerési rendszere az oka annak, hogy mai napig a Google az első a keresőmotorok között.

Elég csak az utóbbi kb 8-10 év újításait sorra venni: Mára már lehetséges nem csupán a szöveg alapú keresés, hanem képkeresés, a videokeresés, a fórumtémák keresése, beépített mértékegység váltó, az árucikkek keresése, a földrajzi hely keresése. Lehetőség van a megtalált weboldalak azonnali on-line fordításra is, stb. A fordítási 2017-es évtől még pontosabbak, mint az ezt megelőző években. A Google tehát egyre jobban és pontosabban érti meg a weboldalakon található szöveget. Egyre inkább előre tör keresés, az egyénre szabott keresés kiszolgálása.

Végére egy kis érdekesség: A Google piaci részesedése

világ szinten a keresőmotorok tekintetében (2017 áprilisi adat). És ez az óriási piacrész továbbra is intenzíven növekszik. 2017 október (egy havi) adat pl 91%

Forrás: smartinsight.com

Felhasznát forrás: Tankönyvtár

GOOGLE KERESŐMOTOR

A Google keresőmotor: Miért használja mindenki a Google-t? – Seoexpert

Napjainkban a Google keresőmotor a legnépszerűbb, mert gyorsan, hibátlanul, releváns találati listát készít nekünk keresésünkre. Ismerd meg Te is jobban!