10+1 trükk a Google kereső profibb használatához

10+1 trükk a Google kereső profibb használatához

Google trükkök, avagy légy profi Te is a Google kereső használatában!

Elegendő ránéznünk a Google kereső fejlécére, rögtön látszik, hogy alapból felajánl különböző keresési lehetőségeket. Ezek csak az alapok. Te megelégszel ennyivel? Ha ez Neked is kevés, az alábbiakban megismerhetsz néhányat a szuper hasznos Google trükkök közül amelyekkel időt és energiát spórolhatsz meg.

Google trükkök

A Google keresőről röviden

A világ legnépszerűbb internet alapú keresőrendszere, amely egyúttal térképként, pénzváltóként, számológépként, naptárként, helyesírás-ellenőrzőként és szótárként is használatos. Nem is gondolnánk, hogy a Google kereső 22 alapfunkciót kínál, mellyel a keresés egyszerűbbé és gyorsabbá válik. Legtöbben ebből mindössze néhány funkciót használunk.

A Google kereső világszintű sikerének oka, hogy a találatok relevánsak és olyan sorrendben vannak, ahogy azt a keresést végző elvárja. Különlegességei közé tartozik többek között pl:

  • a PageRank osztályozási módszer (a Google azt méri, hány link mutat egy adott weboldalra. Vagyis ez a rendszer egy adott weboldal népszerűségének és fontosságának mérésén alapszik).
  • képkeresés,
  • valamint még számos egyéb innovatív internetes adatkinyerési rendszer, mint pl: hírek, fórumtémák és árucikkek keresésére.

1. Google trükkök – képkereső

  1. Egy adott kulcsszóra keresünk képet: simán beírjuk a Google keresőbe, hogy mit szeretnénk látni, majd a Képek fülre kattintva megkapjuk az eredményt, látjuk a képeket. Fontos tudni, hogy ezt images.google.com oldalon is megtehetjük. Ez a Google dedikált képkeresője
  2. A másik használata a fordított képkeresés, amikor egy már meglévő kép alapján keresünk. Itt kulcsszó helyett kép alapján keresünk. Ha például információt szeretnél egy meglévő képedről (valódi-e; mik a kép licenc feltételei; jobb minőségben megtalálható-e a neten; felhasználó profil képét szeretnéd ellenőrizni, hogy valóban létező személy / az a személy) Ha saját eszközödön van a kép, csak be kell húznod vagy be kell tallóznod azt az images.google.com (vagy google.com/image) oldalon található keresőmezőbe. A Google képkereső pedig már adja is az eredményeket.
Google trükkök

Kamera ikonnál kezdjük

Google trükkök

Behúzás

Google trükkök

Betallózás

A másik lehetőség, ha a kép nincs elmentve nálad, akkor a kép URL-jét kell bemásolni az images.google.com oldalon ismét a kamera ikonnál kezdjük, majd be kell illeszteni az URL-t és már megy is a keresés a kiválasztott kép alapján. (A kép URL-jét úgy éred el, hogy jobb gombbal rákattintasz, majd bemásolod a k linket a képen látható mezőbe)

Google trükkök

Kamera ikonnál kezdjük

Google trükkök

URL beillesztése

A fordított képkeresésről és arról, hogy azt mire használhatod a linkre kattintva olvashatsz többet.

2. Google trükkök – kizárólag pontos találat keresése egy kifejezésre:

Ha pontos találatot szeretnél egy szóra, kifejezésre, akkor tedd idézőjelbe a szavakat:

Google trükkök

3. Google trükkök – Témához kapcsolódó oldalakat keresel?

Ha nagyon tetszik egy honlap tartalma, de már mindent olvastál tőlük, és szeretnél még hasonló tartalmat találni, akkor írd be a “related:” szót és a kettőspont után másold be az eredeti honlap pontos URL-t. Ha például alternatívát szeretnél találni az index hírportálhoz:

Google trükkök

4. Google trükkök – Ha szeretnénk valamilyen helyet keresni a környékünkön,

de nem pontosan tudjuk, hogy mik és merre vannak ilyenek, akkor elég beírni a keresőbe. pl kávézó. A Google kereső hozza is a találatokat térképen, és kereshetünk ezek között. Ez a megoldás mobilon is működik Google Maps applikációban.Google trükkök

5. Google trükkök – Mi a helyzet a repülőjáratunkkal?

Utazáshoz is szuper hasznos a Google. Ha például egy repülőjáratról szeretnél minél gyorsabban több információt megtudni, elég lesz a járatszámot beírni a keresőbe.

Google trükkök

6. Google trükkök – Mi lehet az árfolyam?

Az adott ország valutaárfolyamára vagy kíváncsi? így írd be és azonnal megkapod:

Google trükkök

7. Google trükkök – Várható időjárás az adott helyen

csak be kell írnod a helyszínt utána az időjárás vagy weather szót és íme:

Google trükkök

8. Google trükkök – Számológép

Ha számológépünk nincs kéznél, a google keresőbe írjuk be hogy számológép és már hozza is a kalkulátort:

Google trükkök

Ha a keresőbe a beírjuk az egyszerű elvégzendő műveletet, már az eredményt hozza a kalkulátorban:

Google trükkök

9. Google trükkök – Mértékegység váltó

Ha meggyűlik a bajunk a mértékegységekkel, csak be kell írnunk hogy “in” vagy “to” szót a keresett mértékegységek közé. Itt ismernünk kell azonban a mértékegységek angol nevét.

Google trükkök

10. Google trükkök – Melyik moziban játszák a filmet?

Keress rá egy film címére, és írd utána hogy mozi, és máris látod a környékén lévő mozikat és a vetítési időpontokat.

Google trükkök

+1: Google trükkök – Mit játszik mit játszott a csapatunk?

Kedvenc csapatod legutóbbi eredményét, a következő meccs várható pedig így lesheted meg gyorsan :

Google trükkök

Ha még több vagy az összes tippre vágysz, a többieket itt találod:

google keresési tippek